 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
סמ' א' | 1000-1400 | 'ה | 209 | מכסיקו - אומנויות | סמינר | ד"ר אלפנדרי עידית |
|
D:\Inetpub\shared\yedion\syllabus\08\2016\0810\0810508201_desc.txt סילבוס מקוצר יחסי ניגוד ורציפות בהבנת הקשר בין הנשגב לדיאלוג באמנויות ובפסיכואנליזה
Contrast and Continuity in the Relation of the Sublime and the Dialogical in the Arts and in Psychoanalysis
סמסטר א' 2016-17
יום ה' שעות 10:00-14:00
תשע"ז
סמינר MA, 4 ש"ס
ד"ר עידית אלפנדרי, מרצה בכירה
התכנית הבינתחומית באמנויות
ניגוד ורציפות בין הנשגב לדיאלוג באמנויות ובפסיכואנליזה
סמסטר א': סמינר MA
חמישי: 10:00-14:00
חדר: יפורסם בהמשך
משרד: גילמן 481-ג'
שעות קבלה: יפורסם בהמשך
טלפון משרד: 03-640-8711
תיאור הסמינר: בתחילת הסמסטר הסמינריון ידון בתפיסות והקשרים קלאסיים שמתארים את הנשגב כחוויה אינטלקטואלית שחורגת מגבולות הדיאלוג הסימטרי שמתקיים ביומיום. ניסוחים אלו מצויים בכתבים פילוסופיים כגון אצל לונגינוס, רוסו, אדמונד ברק, קנט, ליוטרד ותומאס ויסקל. כמו כן דוגמאות לייצוג אומנותי של הנשגב נמצא בשירה הרומנטית כגון אצל בלייק, וורדסוורת, קולרידג', פרסי ומרי שלי או במעבר בין רומנטיקה לריאליזם כפי שהוא נגלה בסיפורים של בלזק ופלובר כמו גם בציור מהמאה ה 19 כמו אצל איקינס האמריקאי, טרנר הבריטי, ז'ק לואי דוד הצרפתי, או פיוזלי השוויצרי. מרבית פגישות הסמינריון יוקדשו לצפייה וניתוח של עבודות אומנות, סרטים, סיפורים קצרים, טקסטים פסיכואנליטיים ופילוסופיים שמבקשים לתאר את הנשגב כמצב שמצויים בו גם הרגשות, האפקטים והגוף, לא רק האינטלקט, ולכן יצירות וטקסטים אלו מנסחים את הקשר של הנשגב לחיי היומיום כמו גם לסיטואציה הדיאלוגית בין בני אדם או בין יצירת אומנות לקהל שאליו היא פונה. טקסטים אלו מצויים בפילוסופיה של ויטגנשטיין ובזו של דרידה כמו גם בציור ריאליסטי של רמברנדט, קורבה, מאנה, מנזל, וכן בציור הקלאסי של ארטמיסיה ג'נטילשי. נתייחס למדיה של המודרניזם כגון צילום—ג'ף וול—פיסול ששייך לעידן ה Art and Objecthood כמו למשל אצל טוני סמית' או צ'רלס ריי ועבודות וידאו של אנרי סלה ודוגלס גורדון. מבקרי האמנות שיהיו במרכז המחקר הם מייקל פריד וגריזלדה פולוק כמו גם כתביו של דני דידרו על התיאטרון. ננתח גם כתבים פסיכואנליטיים של פרויד על אי הנחת בתרבות ועל זיכרון הילדות של ליאונרדו כדי להבין את הקשר בין הסובלימציה לנשגב וכן כתבים של לקאן על הממשי כדי להבין קשר בין הטראומה ליומיום ולכן גם את האופן שבו מחברת הטראומה בין הנשגב לדיאלוג. לאורך הסמסטר יצפו הסטודנטים בסרטים שהופכים את הממד הגרנדיוזי של הקולנוע לחלק מהיומיום כפי שעושים זאת בסרטיהם במאים כמו פריץ לנג, אלן רנה, אנדרה טשינה, פול פרהובן, לואי מאל, פסבינדר, ורנר הרצוג וכן במאים אמריקאים כגון אורסון וולס, ג'וזף לוזי, דייויד לינץ', דייויד קרוננברג ובריין דהפלמה אולם רשימה זו אינה סופית ויוקרנו בכיתה גם קטעים מסרטים רלוונטיים לנושא. התיאוריות הקולנועיות שאותן נקרא ונלמד שייכות לז'יל דלז, סטנלי קאוול, לורה מאלווי ו- אי. אן קפלן. התפיסה שמובילה את הדיונים בסמינריון היא שבמעבר מהנשגב לדיאלוג האובייקט לא מאבד את החשיבות שלו אבל הוא מוותר לשם כך על החשיבות העצמית שלו. Course description In the beginning of the term we will examine classical concepts and concepts which view the sublime as an intellectual experience which does not coincide with the symmetry that between addressees in a dialogue. We will examine the writings of Longinus, Burk, Kant and others. We will also describe the Romantic Sublime in poetry by Blake, Wordsworth, Coleridge and the Shelleys. We will study short stories from the French and American Realism and move onto to study the everyday philosophy of dialogue as it appears in Wittgenstein and Derrida. We will then explain the transition from the sublime to the dialogical in one play by Stoppard, paintings, sculpting, video art, and films. These studies will be guided by texts of critics from Michael Fried and Stanley Cavell to Denis Diderot and Griselda Pollock.
סילבוס מפורט/דף מידע
חובות הקורס: נוכחות בכיתה, קריאה וצפייה בסרטים, רפרט בכיתה ועבודה סמינריונית על טקסטים נוספים לאלה שבסילבוס ולפי סיכום איתי בשעות קבלה, השתתפות פעילה בשיעורים שתתרום להצלחת הסמינר.
ציון סופי: נוכחות: 10%; רפרט 20%; עבודה סמינריונית 70% השתתפות בכיתה תילקח בחשבון במקרים גבוליים.
נושאי מחקר וטקסטים: שירים: בלייק, The Marriage of Heaven and Hell, וורדסוורת' מתוך The Prelude, קולרידג' מתוך The Rhyme of the Ancient Mariner, שלי מתוך Prometheus Unbound, מרי שלי, פרנקנשטיין. סיפורים קצרים: בלזק: "The Red Inn"; אדגר אלן פו: ".The House of Usher" מחזה: טום סטופרד: ארקדיה. תיאוריה: לונגינוס מתוך על הנשגב; מייקל פריד: Four Honest Outlaws: Sala, Ray, Marioni, Gordon; אדמונד ברק מתוך מחשבות על המהפכה בצרפת; קאנט מתוך ביקורת כוח השיפוט; ויטגנשטיין מתוך Philosophical Investigations ודרידה מתוך The Truth in Painting; פרויד: תרבות בלא נחת; מעבר לעיקרון העונג, לקאן, כל המאמרים מתוך הפרק "Introduction of the Thing"; לורה מאלוי; ז'יל דלז, סטאנלי קאוול מתוך A Pitch of Philosophy; קתרין קלמונט מתוך Opera the Undoing of Woman. ציורים: ארטמיסיה ג'נטילשי, ז'ק לואיס דויד, מאנה, גוגן, ז'אן אוגוסט דומיניק אינגר, מגוסטב קורבה ועד ללוסיין פרויד כולל את מאטיס ומונה. נדון גם בציורים של האמריקאי תומס איקינס ובקשר שלהם לסירוס ולנשגב. צילום, ווידאו ופיסול. סרטים: יועלו על אתר הווידאו של אוני' תל אביב סרטים של הבמאים המוזכרים מעלה לצפייה בבית לקראת פגישות הסמינריון. קטעים מסרטים יוקרנו בכיתה.
ביבליוגראפיה: חלק מהטקסטים יוזמנו ואפשר יהיה לרכוש אותם בחנות הספרים האוניברסיטאית, טקסטים נוספים יכללו במקראה לרכישה בספרות זולה, מאמרים סרוקים יועלו לאתר הקורס במודל. קישורים לסרטים יוצגו באתר הקורס במודל.
|
|