חיפוש חדש  חזור
מידע אישי לתלמיד

שנה"ל תש"ף

  תאטרון המדע של גלילאו
  Galileo's Theater of Science: Brechtian Reading of History of Science                               
0659-2608-01
מדעי הרוח | היסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות
סמ'  ב'1600-2000212רוזנברג- מדעי היהדותסמינר ד"ר יעבץ עדו
ש"ס:  4.0

סילבוס מקוצר

במחזה "חיי גלילאו" (1938) מציג ברטולט ברכט דימוי של גלילאו גלילאי לא רק כגיבור המהפכה המדעית, אלא גם כמי שמייצג את משמעותה הרחבה יותר של המהפכה המדעית. מצד אחד, יש לשאול, מה היה בדמות זו שקסם לברכט, ומדוע בחר דווקא בה? מדוע לא קפלר או ניוטון? מצד שני, מדוע היתה חשובה דווקא דמותו של גלילאו לאור התהליכים ההיסטוריים הדרמטיים והפוליטייים של התקופה (הנאציזם בגרמניה והסטליניזם ברוסיה)? בסמינר נבקש להראות שמאחורי בחירתו של ברכט גישת מתוחכמת גם ביחס למהפכות פוליטיות כמו גם ביחס למדעיות ותאטרליות.

חומרי הקריאה העיקריים של הסמינר יהיו טקסטים נבחרים של גלילאו – תוך עמידה על ההיבטים המדעיים כמו גם התיאטרליים והפרפורמטיביים שבהם, וכן במחזה של ברכט ובכתביו.

Course description

In his play "Life of Galileo" (1938), Bertolt Brecht presents an image of Galileo Galilei not only as a modern hero of his times, but also as the exemplifying of the broader meaning of the scientific revolution. On the one hand, one must ask, what in this character so fascinated Brecht, and why did he choose this particular figure? Why not Kepler or Newton? On the other hand, in what sense is Galileo relevant in times of dramatic political events (Nazism in Germany and Stalinism in Russia)? In the seminar we wish to show that behind Brecht's choice stands a critical approach to political as well scientific ones. In the seminar, we will read, alongside  Brecht’s texts, also Galileo's own writings and discuss his scientific-revolutionary project against the background of his time. Through this juxtaposition, we aim to highlight the theatricality of the "epic science" and the social-pedagogic science of the theater.

 

להצהרת הנגישות


אוניברסיטת ת