חיפוש חדש  חזור
מידע אישי לתלמיד

שנה"ל תשע"ז

  מבוא למשפט עברי ומבוא למשפט אסלאמי
  Introduction to Jewish Law and Islamic Law                                                           
1411-9108-01
סמ'  ב'1000-1200105טרובוביץ - משפטיםשיעור ד"ר קופר לוי
סמ'  ב'1200-1400105טרובוביץ - משפטיםשיעור
ד"ר שלאימה לינא
ש"ס:  4.0

סילבוס מקוצר
מבוא למשפט עברי ומבוא למשפט אסלאמי – ד"ר לוי קופר, ד"ר לינא שלאימה
"המשפט העברי" הוא הכינוי המודרני שניתן למערכת המשפט המפותחת והמורכבת שנהגה הלכה למעשה בקהילות היהודיות ברחבי העולם מתקופת המשנה והתלמוד ועד לעת החדשה. למרות העדרה של מדינה ריבונית, זכו היהודים ברוב מקומות מושבותיהם לאוטונומיה שיפוטית שמכוחה חיו על פי המשפט העברי, הפעילו בתי דין יהודיים שדנו על פי המשפט העברי, ובמקביל עסקו בפיתוחו ובשיכלולו של המשפט העברי הן מבחינה תיאורטית והן מבחינה מעשית שהזקיקה את התאמתו לצרכי החיים המשתנים. המשפט העברי כולל את רוב רובם של ענפי המשפט העיקריים המוכרים לנו משיטות משפט אחרות, כגון דיני עונשין, דיני חוזים, דיני נזיקין, סדרי דין, דיני ראיות וכיוצא באלו. בשנים שלפני הקמת מדינת ישראל הקימה קבוצה של עורכי דין יהודיים את "חברת המשפט העברי" שביקשה להכשיר את המשפט העברי ולעדכן אותו באופן שיוכל לשמש כמשפטה של מדינת ישראל. חזון זה לא התמשש, אך למרות זאת המשפט העברי השפיע בהקשרים שונים על המשפט הישראלי ועל השיח המשפטי שהתפתח במדינת ישראל.
בקורס נבקש לעמוד על עקרונות היסוד של המשפט העברי ולהיחשף לעולמו המיוחד (ולעתים הייחודי), להכיר את ההיסטוריה שלו, את מקורותיו העיקריים ואת דרכי החשיבה המאפיינים אותו.
חלקו הראשון של הקורס יוקדש ל"נושאי רוחב", כגון: הממד הדתי של המשפט העברי; מוסדות החקיקה והשיפוט של המשפט העברי; תורת הפרשנות, תורת השיפוט; משפט ומוסר, ועוד. חלקו השני של הקורס יוקדש ללימוד סוגיות אחדות מן המשפט המהותי הפלילי והפרטי, תוך השוואה של מקורות המשפט העברי עם המשפט הישראלי ועם שיטות משפט אחרות. בין השאר נעסוק בסוגיות בהן המשפט העברי מציע כיווני חשיבה שונים מאלו המוכרים לנו במשפט המערבי המודרני. היחשפות לכיווני חשיבה חדשים אלה עשויה להעשיר את החשיבה המשפטית שלנו ולתרום להבנה טובה יותר של תופעת המשפט בהקשרה הרחב.
לרכיב של השיעור "משפט אסלאמי" (אשלאמי) של הקורס הזה יש שלוש מטרות כלליות: (1) לספק סקירה על התפתחות תורת המשפט האסלאמית האורתודוכסית בגישות השוואתיות והיסטוריות; (2) להציג כמה נושאים חשובים בהיסטוריית המשפט האסלאמי; ו- (3) לספק הזדמנות לתרגל מיומנויות חשיבה וכתיבה משפטיות. אין זה צפוי או אפשרי שעד סוף הקורס הזה תוכלו לזכות במומחיות במשפט האסלאמי. במקום זאת, תרכשו הבנה בסיסית אודות השתנות המשפט בהיסטוריה האסלאמית. בסוף הסמסטר, אתם צריכים להיות מסוגלים לספק תשובות מתאימות לשאלות האלה: מהו המשפט האסלאמי? מהם המקורות של תורת המשפט האסלאמי? איך ההמשגה והפרקטיקה של המשפט האסלאמי השתנו לאורך הזמן? מה הם חלק מהשלבים המרכזיים בהיסטוריה המשפטית האסלאמית? (קריאת הקורס תינתן בערבית ובאנגלית (.
בשיעורים של ד"ר לינא שלאימה חל איסור על הכנסת מחשבים ניידים, טאבלטים, סמארטפונים, טלפונים סלולאריים, וכל מכשיר אלקטרוני אחר.
מרכיבי הציון: עבודות 20%, בחינה סופית 80%.
אופן הבחינה: ללא ספרים.
Course description
Introduction to Jewish Law and Islamic Law –Dr. Levi Cooper, Dr. Lena Salaymeh
The Islamic law component of this course has three general goals: (1) to provide an overview of the development of orthodox Islamic jurisprudence through comparative and historical approaches; (2) to introduce some important issues in Islamic legal history; and (3) to provide an opportunity to practice legal reasoning and writing skills. It is not expected or possible that by the end of this course you will gain expertise in Islamic jurisprudence. Instead, you will acquire a basic understanding of how law changed throughout Islamic history. By the end of the semester, you should be able to provide suitable responses to the following questions: What is Islamic law? What are the sources of Islamic jurisprudence? How did the conceptualization and practice of Islamic law change over time? What are some major phases in Islamic legal history? (Course readings will be provided in Arabic and in English.)

להצהרת הנגישות


אוניברסיטת ת