חיפוש חדש  חזור
מידע אישי לתלמיד

שנה"ל תשע"ט

  תרבות סייבר ומדע בדיוני
  Science Fiction and Cyber Culture                                                                    
0662-2603-01
מדעי הרוח | התכנית הרב-תחומית במדעי הרוח
סמ'  א'1400-1600277גילמן - מדעי הרוחשיעור ד"ר מאורר יעל
ש"ס:  2.0

סילבוס מקוצר

קורס זה בוחן את הכתיבה האוטופית,  הכתיבה העתידנית והמדע הבדיוני,  סוגות שפרחו במאה התשע העשרה, כמבשרים וחוזים את המהפכה הווירטואלית. כמו כן נבחן כמה יצירות מדע בדיוני שנכתבו בשנים המכוננות של היווצרותה של הרשת והתרבות הדיגיטלית קרי, שנות ה80 וה90 של המאה הקודמת.

נטען כי בטקסטים הספרותיים, התיאורטיים, הקולנועיים, והלקוחים מהתרבות הפופולרית  (כגון סדרות טלוויזיה וקומיקס) שנדון בהם במהלך הקורס,  נמצא, כאמור,  את המבשרים של העידן הדיגיטלי שאנו חיים בו.

טענת הקורס, אם כן,  שלתוך תרבות הנגד של שנות השישים שהצמיחה מתוכה את "נביאי" העידן הדיגיטלי בשנות השבעים והשמונים של המאה שעברה, חלחלו הרעיונות והדימויים שהופיעו בספרות ובתרבות הוויקטוריאנית, על המאפיינים הגותיים שלה, הדמיון האוטופי על חברות עתידניות,  והחזונות של דו קיום, סימביוזה , או מלחמה בין האדם למכונה.

בקורס זה נעסוק בין השאר  ביצירותיהם של סופרים בסוגת המדע הבדיוני, החל באחד מאבות הז'אנר בסוף המאה התשע עשרה,  ה.ג' וולס,   לממשיכיו: פיליפ ק. דיק בסוף שנות השישים של המאה שעברה,  וויליאם גיבסון, ברוס סטרלינג, רודי ראקר,   וגרג בר, בשנות השבעים והשמונים,   ניל סטפנסון בשנות התשעים של המאה שעברה  ועד ג'ון סקלזי בן זמננו.

נבחן  כיצד יצירותיהם  של סופרי המדע הבדיוני משקפות את הערגה והפחד מעתיד מדומיין. חזונות העתיד נעים בין תיאורים דיסטופיים של עתיד קודר, שבו המפלצתיות של ה"מכונה" גוברת על האנושי, אל מול תיאורים אוטופיים של "עולם חדש מופלא" שבו הטכנולוגיה היא דווקא הדרך לגאולה מהסופיות של הגוף. 

יצירות אלו סוללות דרך לעידן פוסט הומני, ההמשך של האבולוציה האנושית דרך הקדמה הטכנולוגית, שמצליחה לנצח אפילו את האויב העיקרי של המין האנושי: המוות.

נעסוק בייצוגים קולנועיים המשקפים את המאבק בין האדם למכונה, ובין האדם לתאגיד,  מאבק שאפשר לקרוא לו על שם ספרו הנודע של וולס, "מלחמת העולמות".  נקרא טקסטים המערערים את האבחנה החדה בין קטגוריות : אדם/מכונה, אדם/בעל חיים, אדם/חייזר.

בצד התיאורטי של הקורס, ניגע  באופנים בהם מדע בדיוני הופך למציאות חיים, ונבחן כיצד הטקסטים הספרותיים, הקולנועיים, והתרבותיים משמעותיים ביצירת האקלים התרבותי העכשווי. כמו כן נבקש גם לברר האם ליצירה תרבותית מעין זו יש השפעה על המציאות וכיצד מערערים הייצוגים התרבותיים והספרותיים על תפיסתנו את העולם בו אנו חיים היום.

נוכחות חובה.

אופן סיום הקורס: ראה/י  לוח בחינות בידיעון התכנית.

Course description

This course examines the utopian, futuristic and science fiction genres which became highly popular in the 19th century. These genres are precursors of our digital and virtual age. We will examine some seminal works of science fiction, written in the formative years of the Net and digital culture, namely the 1980’s and the 1990’s.

The literary, filmic, theoretical and pop culture texts we’ll discuss in this course are indicative of the ways 19th century utopian ideas of future societies, or their dire predictions about the wars between Man and Machine have influenced the works of the counter-culture “prophets” of the digital age in the late 1970s and 1980s.

We will examine the works of science fiction writers beginning with H.G. Wells in the late 19th century and moving on to Philip K. Dick in the late 1960s, William Gibson in the early 1980s, Bruce Sterling, Rudy Rucker, and Greg Bear in the 1970s and 1980s, Neil Stephenson in the 1990s to the contemporary works of John Sclazi.

We’ll see how their works reflect the fear and longing of an imagined future: Futuristic visions of a dystopian future where the monstrosity of the machine overcomes the human versus utopian dreams of a “brave new world” where technology offers a way to overcome man’s greatest enemy: his own mortality.

We’ll also look at some filmic representations of the struggle between Man and Machine, and man the big corporations, a struggle that can be named, borrowing the title of H.G Wells’ most famous work: The War of the Worlds. We’ll read texts that challenge the dichotomy between categories such as man/machine, human/ animal, human/alien.

סילבוס מפורט

מדעי הרוח | התכנית הרב-תחומית במדעי הרוח
0662-2603-01 תרבות סייבר ומדע בדיוני
Science Fiction and Cyber Culture
שנה"ל תשע"ט | סמ'  א' | ד"ר מאורר יעל

666סילבוס מפורט/דף מידע
לצפייה בסילבוס נא ללחוץ כאן

להצהרת הנגישות


אוניברסיטת ת