| |||||||||||||||||||||||||
![]() |
![]() |
||||||||||||||||||||||||
"ספרד שבלב": מלחמת האזרחים הספרדית והדיה משני עברי האטלנטי
?spain in the Heart?: the Spanish Civil War and Its Echoes i |
0662-2089-01 | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
מדעי הרוח | התכנית הרב-תחומית במדעי הרוח | |||||||||||||||||||||||||
|
את שירו "ספרד שבלב" (תרגום: טל ניצן) חתם המשורר הצ'יליאני פבלו נרודה (Neruda) בשורות אלה: "התשאלו מדוע אין הוא שר לחלום, לעלים, להרי הגעש האדירים שבמולדתו? בואו וראו את הדם ברחובות, בואו וראו את הדם ברחובות, בואו וראו את הדם ברחובות!"
מה היה בה במלחמת האזרחים הספרדית (1939-1936), שגרם לרבים כל כך לצאת - בנפשם, לעתים גם בגופם - מנוף מולדתם המוכר אל אותה "ספרד שטופת מתכת ודמים", כפי שתיאר אותה נרודה בשיר אחר? ברור שלא היו אלה רק מראות ההרס וממדי ההרג של אותה מלחמה. הערכים שבשמם והמטרות שלמענן נלחמו הרפובליקנים והלאומנים אלה באלה עוררו בעולם הזדהות עמוקה ואף סחפו רבים ליטול חלק פעיל במערכה. עם זאת, באמריקה הלטינית היתה לאותה מלחמה משמעות מיוחדת ומורכבת אף יותר, הן לנוכח קווי דמיון בין מבנים חברתיים וקונפליקטים פוליטיים באותה תקופה משני עברי האטלנטי; והן בשל מקומה המיוחד של ספרד, "מולדת האם", בתפיסות זהות של מגזרים חברתיים שונים ביבשת הלטינו-אמריקאית.
בעיני רבים מאיתנו מצטיירת מלחמת האזרחים הספרדית כמעין מבוא או "ניסוי כלים" לקראת מלחמת העולם השניה שפרצה זמן קצר לאחריה. מטרתנו בקורס זה תהיה לבחון את אותה מלחמה (גם) מפרספקטיבות אחרות. במסגרת זו נעמוד, בין השאר, על שורשיה המקומיים של המלחמה, על הדינמיקה החברתית והפוליטית שהובילה לקריסתה של הרפובליקה השנייה בספרד (1936-1931), על ההרכב החברתי והאידיאולוגי של המחנות הלוחמים, על היחס אל אותה מלחמה באנגליה, בצרפת, בפלשתינה-א"י; ועל המעורבות הזרה בה והשלכותיה על גורלה. בד בבד נבחן את השתקפותה של מלחמת האזרחים הספרדית באמריקה הלטינית; את האופן שבו שסעים חברתיים ועימותים פוליטיים מקומיים במדינות כמו ארגנטינה, פרו ומקסיקו עיצבו עמדות, תפיסות ודרכי פעולה שונות ביחס למתרחש בספרד; את תפקידן של מדינות אלה כארצות מקלט לגולים ספרדים ואת תרומתם של האחרונים לחיי הרוח ביבשת שפתחה בפניהם את שעריה. במהלך הקורס נתבונן גם על ייצוגיה האמנותיים של מלחמת האזרחים בספרות, בשירה ובקולנוע; וננתח באמצעותם, בין השאר, את התמורות שחלו בתרבות הזיכרון של אותה מלחמה במסגרת תהליכי המעבר מדיקטטורה לדמוקרטיה - בספרד ובאמריקה הלטינית גם יחד – ברבע האחרון של המאה ה-20.