ספרות ופוליטיקה בצרפת – יצוגיים ופרשנות
הסמינר בוחן את ההקשרים הדינמיים והמשתנים הקיימים בין ספרות ופוליטיקה בצרפת.
החל מהמאה ה-16, התגייסותם הדתית-פוליטית של משוררים פרוטסטנטים (Agrippa d'Aubigné) סללה את הדרך לפילוסופים של הנאורות שהפיצו רעיונות פוליטיים ביצירות הספרותיות שלהם (קנדיד" מאת וולטר, "מכתבים פרסים" מאת מונטסקייה). הזרמים הריאליסטיים והנטורליסטים במאה ה-19 העשירו את הקשר הקיים בין פוליטיקה וספרות והפכו אותו למורכב יותר ובעייתי יותר. במאה ה-20, צמחה סוגה ספרותית "ספרות מגויסת" שעוררה דיונים סוערים, ואלה הובילו לתגובות נגד של הכחשה וניסיון של ניתוק מוחלט בין ספרות לפוליטיקה. אבני דרך אלה מדגישות את הקושי להגדיר ולתחום שדות חשיבה ועשייה שונים. הקשר בין ספרות ופוליטיקה איננו קשר ישיר של העברת תכנים אידיאולוגים באמצעות כלי שיח מסוים. הסוגיות העולות מתייחסות לסוגיות תיאורטיות, לסוגיות אסטתיות ולסוגיות פילוסופיות/מוסריות המחדדות ומעמיקות את ההבנה של הספרות ודרכי הכתיבה שלה בתוך תרבות ושפה מסוימות.
הסמינר יחולק לארבעה חלקים. החלק הראשון חוקר את השינויים שהתחוללו בתפיסת הספרות ותפקידה בחברה: 1) היחס של שליטים ומנהיגים לספרות (האקדמיה הצרפתית ורישליו, לואי ה-14 והתיאטרון, פרדריק ה- 2 וולטר, הקומונה ואוקטב מירבו, סוגית הצנזורה) 2) השימושים השונים של הספרות ע"י הפוליטיקאי. 3) אנשי ספרות ופוליטיקה (וולטר, רוסו, ויקטור הוגו, אלברט קאמי).
החלק השני יוקדש לניתוח טקסטים תיאורטיים העוסקים בקשר הקיים בין ספרות ופוליטיקה. הטקסטים של טוקביל (Tocqueville), של סארטר (Sartre), של בורדיו (Bourdieu), של בארט (Barthes) הם טקסטים שמדגישים את הקשרים וההשפעות שבין ספרות לפוליטיקה בצרפת. הטקסט המרכזי לניתוח הוא החיבור של סארטר "ספרות מהי?" והשלכותיו על הדיונים שהתעוררו בעקבות פרסומו.
החלק השלישי של הסמינר יוקדש לסוגיות ז'אנריות: צמיחתה של הספרות המגויסת, היעוד והמגבלות שלה, המאפיינים הפואטיים והמנגנונים הנרטולוגיים. נדון גם בייחודיותה של הספרות המגויסת הצרפתית, בקשר בין ספרות מגויסת ואנטי-קולוניאליזם, ובסוגיות של פרשנות בשדה הספרותי הנ"ל.
החלק הרביעי של הסמינר יהווה סדנה ובה הקבוצה תבחר מספר יצירות ספרותיות ותערוך דיונים עליהם על פי פורמטים שייקבעו בכיתה.
חובות הסמינר וציון:
1. השתתפות חובה (10%)
2. קריאת הטקסטים לפני התוכנית השבועית של הסמינר והכנת שאלות מנחות (10%)
3. עבודת אמצע סמסטר (20%)
4. השתתפות ב"סדנה" קבוצתית : בחירת יצירה ספרותית ובניית מערך שיעור (15%)
5. מבחן בית (למי שלוקח את הסמינר כשו"ת) או עבודת סמינריון (45%)
ביבליוגרפיה:
רשימת המאמרים והטקסטים לקריאה תמצא באתר הקורס.